Floorball

FLOORBALL

A sportág bemutatása

A floorball vagy teremhoki a labdás csapatjátékok nagy családjához tartozik. A játék célja, hogy a játékosok az ellenfél kapujába minél több gólt lőjenek, illetve megakadályozzák, hogy az ellenfél a kapujukba juttassa a labdát. A 7 cm-es műanyag labda súlya mindössze 3 gramm, melyet speciális, karbonszálas  ütőkkel játszanak meg a játékosok. Egy csapatból egyszerre 5 mezőnyjátékos és egy kapus lehet a pályán. A kapus a kapuban térdel, ütőt nem használ. Fontos szabályok közé tartozik, hogy a labdát térdmagasság felett tilos megjátszani, nem szabad az ütőt magasra emelni, az ellenfél ütőjére ráütni, azt felszedni. A fizikai kontaktus az elmúlt években egyre intenzívebb lett, de annak kizárólag csak a labda megszerzésére szabad irányulnia.
A játéktér 20 × 40 méter, amelyen belül található a 4 × 5 méteres gólterület, és ezen belül a 2,5 × 1 méteres kapusterület, ahol csak a kapus tartózkodhat. A nagypályás floorball mellett hazánkban rendkívül népszerű a kispályás floorball is, ahol a 10 × 20 méteres pályán 3-3 mezőnyjátékos játszik egymás ellen. A kapu mérete 90 × 60 cm, ami előtt egy 90 × 90 cm-es kapusterület van, melyen a játékosok átszaladhatnak, de folyamatosan belül tartóz­kodni tilos.

Története

Floorball

A kezdeti lépések az Egyesült Államokban történtek. A 80-as évek közepén egy minneapolisi műanyaggyár pár dolgozója a jégkoronghoz hasonló ütőket kezdett gyártani, és olyan játékot találtak ki, amelyhez nem volt szükség korcsolyára, de jellegében hasonlított a jégkoronghoz, így azok is élvezhettek egy, a hokihoz hasonló játékot, akik nem tudtak korcsolyázni.
A ma ismert floorballt Citrom András és barátai kezdték el játszani először. Az 1986-ban megalakult Nemzetközi Floorball Szövetség (IFF) első elnöke is ő lett. Jelenleg az IFF 51 tagországgal rendelkezik, közel 270 ezer igazolt játékost tart nyilván, és szerte a világon, minden kontinensen jelen van. Magyarországra a sportág a nyolcvanas évek vége felé jutott el. Először a felnőttek, főleg egyetemisták játéka volt, de a kilencvenes évek végén mind az általános, mind a középiskolákban népszerűvé vált, köszönhetően a lelkes testnevelő tanároknak, akik felismerték a játékban rejlő oktatási és nevelési lehetőségeket.

Miért válaszottam a floorballt?

Németh Zoltán
az U19-es válogatott, egykori és a tavalyi 4. helyezett Phoenix FSE jelenlegi vezéregyénisége:

„A játék gyorsasága mellett az fogott meg igazán, hogy bármelyik pillanatban történhet valami, az ember sosem unatkozik a pályán.”

Floorball

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.