Erőemelés

ERŐEMELÉS

A sportág bemutatása

Semmi sem fejezi ki jobban az átfogó értelemben vett színtiszta testi erőt, mint az erőemelés három fogásneme: a guggolás, a fekvenyomás és a felhúzás. A guggolás során a versenyző a rudat a vállán tartva leguggol, majd fel kell állnia vele. A guggolás akkor érvényes, ha a versenyző eléri az előírt guggoló mélységet (a comb felső felülete a csípőnél lejjebb kerül, mint a térd felső csúcsa), majd álló helyzetbe áll vissza. A fekvenyomás során a versenyző a fek­ve­nyomópadon hanyatt fekve helyezkedik el, úgy, hogy a feje, a válla, a feneke érinti a fekvenyomópad felületét, a talpak stabilan a talajon vannak. A versenyző a mellkasára engedi a rudat, és ott tartja mozdulatlanul a vezetőbíró „press” (angol szó, jelentése: „nyomás”) vezényszaváig, amely után megkezdheti a súly kinyomását. A felhúzásnál a versenyzőnek a lábai előtt vízszintesen fekvő rudat kell felemelnie, úgy, hogy a gyakorlat végén a térdeinek ki kell egye­nesedniük, és a vállait ki kell húznia. A gya­korlat végén a súlyt kontrolláltan vissza kell helyeznie a földre (nem eshet ki a kezéből).

Története

Erőemelés

Az erőemelés több mint harminc éves múltra tekinthet vissza, a Nemzetközi Sportszövetség (AGFIS) 1970-ben ismerte el hivatalos sportágként. A Nemzetközi Erőemelő Szövetség (IPF) 1972-ben alakult meg, jelenleg több mint 100 ország a tagja. 1973-ban tartották a sportág első világbajnokságát, azóta rendszeresen rendeznek a sportágban nők és férfiak részére az összes korosztályban világ- és Európa-bajnokságokat. A fekvenyomás fogásnem nagy népszerűségre tett szert, ezért az idők folyamán önálló fekvenyomó versenyeket is többször rendeztek. Az erőemelés gyűjtőszót néha csak a fekvenyomás (ami egyetlen fogásnem) megjelölésére is alkalmazzák. A pontos szóhasználatban azonban „erőemelés” alatt csakis a klasszikus háromfogásos (guggolás, fekvenyomás, felhúzás) versenyeket értjük, míg az egyfogásos versenyek elnevezése „fekvenyomás”. Az első fekvenyomó világversenyt 1990-ben rendezték. Sportágunk 2001-ben mutatkozott be a világjátékokon. Az IPF által szervezett világversenyeken és a tagországok által szervezett országos versenyeken szigorú doppingellenőrzéseket tartanak a sport tisztaságának, a sport szellemiségének és az esélyegyenlőség megőrzésének céljából.

Miért választottam az erőemelést?

Závodszki Tímea
világrekorder, többszörös erőemelő és fekvenyomó világ- és Európa-bajnok:

„Nagyon furcsának tűnhet egy lánytól, nőtől, hogy erre a sportra vállalkozik, de már gyerekkoromban is nagyon tetszett a testépítés, Schwarzenegger volt a példaképem. A testépítés színpadi megjelenéseihez nem fűlött a fogam, így választottam végül is az erőemelést helyette. Számomra ez volt az önkifejeződés letisztult formája. Nem bántam meg a döntést azóta sem.”

Erőemelés

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.