Biliárd

BILIÁRD

A sportág bemutatása

A biliárdjáték során a versenyzők a biliárd­­asztalon elhelyezett golyókat a kézben tartott dákó segítségével mozgatva meghatározott pozíció(k)ba igyekeznek juttatni. A biliárdjáték három ágra oszlik (karambol, pool, snooker), amelyek elsősorban a különböző jellegű és méretű asztalokon történő játékban különböznek egymástól. A verseny-biliárdasztalok játéktere résmentesen összeillesztett, simára csi­­­szolt palalapokból áll, amelyet speciális posztó fed, és különleges gumikeverékből készített rugalmas falak (mandinerek) határolnak. A versenygolyók e célra kifejlesztett, fenol alapú műanyagkeverékből készülnek. A karambolasztal belmérete 2,84 × 1,42 m, mandinere minden oldalán zárt. A játékokat 3 db 61,5 mm átmérőjű, 205–220 g súlyú golyóval játsszák. A játék célja, hogy a dákóval meglökött golyó – játéknemenként eltérő szabályok szerint – mindkét idegen golyót eltalálja, és a bábus játékban minél több bábut döntsön. Játéknemei: szabadjáték, keretjátékok, falas játékok (egyfalas, háromfalas), műlökés, bábus játék. A poolasztal belmérete 2,54 × 1,27 m, mandinerét 6 tasak („lyuk”) szakítja meg. A játékokat játéknemenként eltérő számú, 57 mm átmérőjű, 156–170 g súlyú golyóval játsszák. A játék célja, hogy a játékos – játéknemen­ként eltérő szabályok szerint – a célgolyókat vagy meghatározott részüket tasakba küldje. Játéknemei: 8-as, 9-es, 10-es és 14/1-es játék. A snookerasztal belmérete 3,56 × 1,77 m, mandinerét 6 tasak („lyuk”) szakítja meg. A snookert 22 db 52,5 mm átmérőjű golyóval játsszák. A játék célja, hogy a játékos pontokat gyűjtsön a különböző pontértékű golyók meghatározott sorrendben történő tasakba küldésével, „elrakásával”.

Története

Biliárd

A biliárdjáték egy ősi, földön játszott golyós játékból ered. Mai nevén és formájában (azaz asztalon űzött teremsportként) a 16. századtól ismert, de sokáig főúri szenvedély maradt, mivel speciális kellékeit csak egyedileg lehetett beszerezni. Az első biliárdasztal-gyártó vállalat 1799-ben létesült, és a biliárd rövid idő alatt egész Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban elterjedt mint kávéházi, kocsmai időtöltés. Az 1830-as évektől egyre népszerűbb lett a játék, egyre gyakrabban szerveztek versenyeket is, és kialakult a 3 játéknem. Ugyanakkor a három játéknem földrajzi és politikai megosztást idézett elő a sportágban: a Dél- és Nyugat-Európában népszerű karambol szabályrendszerét megalkotó franciák és az angolszász országokban elterjedt snookert kialakító angolok egyaránt magukénak kiáltották ki a sportág feltalálását, amire hivatkozva vezető szerepet követeltek (volna) szervezeteiknek és játéknemüknek a sportpolitikában, míg az USA kialakította a poolbiliárdot, és megalkotta világszövetségét. Végül 1990. augusztus 30-án megalakult a mindhárom játéknem szövetségeit összefogó WCBS. A biliárdsport 2001-től részese a világjátékoknak, azaz a nem olimpiai sportok négyévenkénti világversenyének.

Miért választottam a biliárdot?

ifj. Földes Vilmos
világbajnoki arany- és bronzérmes, junior világ- és Európa-bajnok, számtalan egyéb nemzetközi verseny győztese és sokszoros országos bajnok:

„Sok sportágban vettem részt, de mindig is érdekeltek a biliárdasztalokon folyó csaták, ezért már gyermekkoromban úgy döntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Azért kedvelem ezt a sportot, mert minden játszma egy-egy külön történet, és az asztal mellett állva ugyanúgy szükség van a fizikai erőnlétre, mint a szellemire.”

Biliárd

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.